Početak / Novosti / Škraping gostovao na Morskom utorku
skraping-gostovao-na-morskom-utorku

Škraping gostovao na Morskom utorku

U prostorijama Gradske knjižnice Zadar, u utorak 31.01.2017.godine Škraping team je najavio i predstavio međunarodnu sportsko-turističku manifestaciju „Škraping Tkon – otok Pašman 2017“ koja će se održati 04. ožujka 2017.godine sa startom i ciljem u Tkonu.
Službene prijave za utrku su započele 16.01.2017. godine te do sada imamo prijavljeno preko 500 natjecatelja.

Škraping tjedan počinje u ponedjeljak 27. veljače 2017. godine eko akcijom čišćenja staza i podmorja otoka Pašmana te će osim glavnog događaja, utrke Škraping 4. ožujka 2017. godine, cijeli Škraping tjedan pratiti niz zanimljivih događanja: predstava u domaćoj režiji, edukativna predavanja, izložba fotografije Stipe Božića kao i njegovo predstavljanje knjige, različite radionice i slično. Na dan utrke prije starta gospodin Šime Strikoman će snimiti milenijsku fotografiju uz pomoć naših Škrapera.

Škraping-međunarodna treking utrka je kombinacija snalaženje u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu te je podijeljena u tri kategorije;
• Marathon (Ultra) od cca 45 km koja je namijenjena iskusnim sportašima,
• Challenger od cca 25 km koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana,
• Active (Đir) od cca 12 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni Park Kornati kao i na cijeli Zadarski arhipelag.
Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike ove međunarodne utrke.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i na taj način neposredno promoviraju otok i Hrvatsku. Prošli jedanaesti „Škraping Tkon – otok Pašman 2016“ brojio je preko 1.300 trkača iz 11 europskih zemalja. Na ovogodišnjem dvanaestom Škrapingu očekujemo rekordan broj oko 1.500 natjecatelja.
Posljednje četiri godine u teamu Gorske službe spašavanja-stanica Zadar, koja svake godine brine za sigurnost naših natjecatelja, sudjeluje i Stipe Božić, poznati hrvatski alpinista i veliki prijatelj Škrapinga koji je ujedno i sportski direktor utrke.

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, koji je po broju izlagača nositelja oznake HOP najveći sajam ovakve vrste u Hrvatskoj te je zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP.
Na Sajmu otočnih proizvoda očekujemo dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. Podsjećamo, proizvođači sa otoka Pašmana dosad su osvojili 30 oznaka HOP, od čega ih je iz Tkona preko 14 nositelja.

Dan poslije utrke, u nedjelju 05. ožujka održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Očekuje se da će sudjelovati 100 malih Škrapera iz vrtića Zadarske Županije. Ove godine po prvi put mali Škraperi će biti dio milenijske fotografije Šime Strikomana.

Osim sportsko-turističkog, Škraping ima u humanitarni karakter te će se ove godine dio sredstava uplatiti Centru za rehabilitaciju sv. Filip i Jakov.

Glavni cilj utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima.

Škraping je postao otoku prozor u svijet i način na koji se otok može povezati sa svijetom.